lördag 19 september 2015

Blodgruppsbestämning

Den här praktikveckan på Otto-Wagner-Spital har jag varit på avdelningen där de blodgruppsbestämmer blodet från patienter som ska opereras och kan behöva blod under operationen. Man kollar även så att mottagaren av blodet inte reagerar på blod från donatorer.

Jag minns inte riktigt hur det är i Sverige, men i Österrike så måste en patients blod blodtypas av 1) en biomedicinsk analytiker med metod A och reagens X samt 2) en läkare med metod B och reagens Y. Dvs efter att biomedicinska analytikern utfört blodtypningen så kommer läkaren in på labbet och blodtypar igen, manuellt och med ett kit reagenser av annat fabrikat. Biomedicinska analytikern använder sig av gelkort för blodgruppering. Läkarna droppar ut reagenser i brunnar på en "plastbricka", ungefär som på den här filmenSen när patienten ska få blod så blodtypas patientens blod igen, och så kollar man så det inte reagerar med bloddonatorernas blod. 



Gelkort vid blodgruppering. Blodtypning
kan ske manuellt eller maskinellt (se nästa bild).
Instrument som pipetterar blod i gelkort och läser av resultatet.
Har plats för max 7 patienters blod vid vanlig blodgruppering
och då tar det ca 1 timme att utföra analysen.
Om någon som läser det här vet hur det funkar i Sverige får ni gärna kommentera på inlägget! 


En sak som slog mig på labbet är att de inte sorterar prover efter personnr eller sifferkoder, utan oftast efter namn och födelsedatum. Så om det kommer in en person som heter Andersson så kommer provet hela vägen på labbet att heta just Andersson. Det finns därmed risk för att blanda ihop prover om det t.ex. kommer in en familj som råkat ut för en olycka, eller som nu varit ganska aktuellt i Wien: flyktingfamiljer. Vet inte varför de har detta system, kanske är det inte så vanligt att alla heter samma efternamn eller så är det för att det är ett ganska litet lab som det ändå går bra.

Av vad jag kunde se den här veckan så har de en del pappersarbete på labbet, även det ändå är sammankopplat med datorsystemet de använder. Papper som scannas hit och dit för att klicka i saker i datorn. Finns utrymme för förbättringar, men just nu verkar det ändå funka.

Jag tycker att transfusionsmedicin är lite för läskigt för mig eftersom ens jobb så tydligt påverkar en annan människas liv... Egentligen stämmer det ju för mycket en biomedicinsk analytiker gör på sjukhuslab, men det blir ändå lite känslomässigt starkare kanske för att det har med blod att göra. Arbetetsuppgifterna kändes dock helt OK! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Snällaste kommentaren vinner en Mozartskula.