lördag 5 december 2015

Wien uppifrån - pariserhjul, torn och en kyrka

Hej hopp!

Tänkte slänga in ett inlägg med tips på tre sätt att se Wien uppifrån!

Det första är från nöjesparken Praters gamla pariserhjul, Riesenrad, som byggdes 1897. Det kostade 10 euro att åka ett varv som varade ca 15-20 minuter om jag minns rätt. Korgen man åkte i bestod i princip av en liten bod med en bänk i mitten som man kunde sitta på. I korgen fanns det plats för ca 20 pers.  Inte jätteromantiskt och lite jobbigt att brottas med folk om utsikten men det fanns tid att se allting. Det gick att hyra en korg för en romantisk middag... Utsikten var ganska bra, man såg bort över centrala Wien, andra hållet mot floden Donau och nöjesparken uppifrån. Biljetten för pariserhjulet kunde bli billigare om den kombinerades med andra attraktioner i Wien, t.ex. djurparken vid Schönbrunns slott (som var en helt OK djurpark när jag besökte den).

Nästa tips är att besöka Donauturm, den högsta byggnaden i Wien. Priset för att åka upp i tornet är 7,40 euro. Vi åkte dit ganska sent en lördagkväll i oktober men jag rekommenderar att man åker dit när det är lite varmare ute, och kanske i dagsljus om man vill ta sig dit till fots. Tornet ligger lite off och det var kusligt att promenera dit i mörkret. Eftersom det var så högt uppe så blåste det rejält vilket gjorde det riktigt kallt att kolla på utsikten från utsiktsplattformen. Dock väldigt fin utsikt, hade ingen aning om att staden var så stor! Det finns en bar samt en restaurang i tornet för den som vill konsumera mat och dryck med Wiens bästa utsikt.

Utsikt mot stadens centrum precis när solen går ned. Nöjesfältets Riesenrad och andra åkattraktioner lyser upp i neonfärger i natten :)
Till sist så tänkte jag tipsa om det billigaste och mest fysiskt ansträngande sättet att se Wien på: genom att klättra 343 trappsteg upp i Stephansdoms södra kyrktorn. På vägen upp var det jobbigt att snurra runt i tornet, jag kände mig lite yr och upplevde något som liknade klaustrofobi för första gången i mitt liv. Passerade en liten duvmamma som satt och ruvade på små dunbollar. 
Väl framme i utsiktsrummet så hade jag en fantastisk utsikt, vädret var underbart. Fönster fanns i alla fyra väderstreck och alla utom ett var öppna så man kunde fota och titta ut åt sidorna. Det man framförallt såg var olika byggnader i centrala Wien, vilket var roligt eftersom jag kände igen flera stycken (kyrkor, slottet Belvedere, Rathaus) inkl. olika gator, Där i tornet fanns en liten souvenirshop också, med vykort och sånt. Lite roligt. Att klättra upp till tornet kostade 4,50 euro. Det går också att åka upp i kyrkans norra torn med en hiss, där man också har utsikt (kanske inte lika högt men kan ju vara ett alternativ om man av olika skäl inte är så mycket för hundratals trappsteg).


Så! 
Sammanfattningsvis: 
Vill du...
...billigast få en överblick över centrala Wien - besök Stephansdom. Centralt och bra.
...åka riktigt högt upp så besök Donauturm.
...åka en över hundra år gammal karusell samtidigt som du ser lite av Wien - besök Riesenrad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Snällaste kommentaren vinner en Mozartskula.